[Pj. Soili Mahlasen avajaispuhe 13.10.2009 Sanomatalon Mediatorilla]


Hyvät kutsuvieraat, arvoisat taiteilijat!

Minä olen Kuhankosken Killan puheenjohtaja Soili Mahlanen ja toivotan teidät sydämellisesti tervetulleiksi tähän kauan odotettuun yhteisnäyttelyyn Mediatorilla.

Tämä on tärkeä tapahtuma Kuhankosken Killan 62-vuotisessa historiassa. Kuhankosken Kilta on yksi Suomen vanhimmista taideyhdistyksistä ja ensimmäistä kertaa Kilta esittäytyy pääkaupunkiseudulla. Tämä kaksi vuotta kestänyt hanke on vaatinut paljon valmisteluja ja työtä. Kiitokset Killan pystytysryhmäläisille ja Sanoma Newsin Raija Seiloselle hyvästä organisoinnista ja yhteistyöstä.

Olen vaikuttunut siitä innosta millä Killan jäsenet ovat Mediatorin näyttelyyn halunneet osallistua. Kaikkiaan 38:lta jäsentaiteilijalta on teoksia tässä näyttelyssä. Näyttely oli jopa niin suosittu, että jouduimme myöhässä olleet jäsenet jättämään pois kokonaan ja osallistuneiltakin karsimaan töiden määrää. Se kertoo parhaiten että tätä on kaivattu. On tärkeää taiteilijalle saada palautetta kauempaakin, ns. oman alueensa ulkopuolelta. Onko palaute samanlaista vaiko erilaista, kun sitä katsoo uudet, tuntemattomat ihmiset? Tuleeko esiin jotain ihan uutta? Tämä auttaa taiteilijaa löytämään uusia merkityksiä itselleen yksilönä ja yhteisön jäsenenä.

Taiteen merkitys on hyvin moniulotteinen ja henkilökohtainen. Jokainen meistä kokee nämä taideteokset omalla tavallaan. Me yritämme arvioida, mitä taiteilija haluaa meille sanoa, miten taiteilija meitä puhuttelee. Useinkaan taiteilija ei selittele työtään, vaan seuraa hiljaa sivusta, antaa työnsä puhua.

Toivon näyttelylle menestystä!

Soili Mahlanen