PORTAAN AKATEMIA


Plein Air - Maalauskurssi Balatonilla
16.-23.6.2016

Portaan Akatemia järjestetään tänä vuonna Unkarissa Balaton-järven rannalla. Paikkana on upea Kirjailijoiden Taiteilijaresidenssi, vuonna 1780 rakennettu Esterházy-suvun kartano Szigligetissä, Balatonin rannalla

[ Lisätietoja » ]


Historiaa

[kuva]Portaan kylä Hämeessä edustaa Tammelan pitäjän vanhinta asutusta. Kylän historiasta on mainintoja jo vuodelta 1463. Kylään rakennettiin kirkko 1400- luvulla ja vielä 1700- luvun kartoissa näkyy merkintöjä sen raunioista. Hämeen Härkätie on tuonut kylälle ohikulkijoita ja elämää. Kylää halkova Turpoonjoki taas on antanut mahdollisuuden kyläläisille puunuittoon ja virkistäytymiseen.

Kylän satumaisen kaunis ympäristö vanhoine rakennuksineen ja jokineen on houkutellut monia taiteilijoita, aina Edelfeltistä lähtien ikuistamaan seutua kankaalle. Taiteilija Urho Salomaa aloitti aikanaan kylän koululla piirustuskerhon ja kehitti monin tavoin seudun kulttuurielämää Hänen ystävistään mainittakoon Erkki Tanttu, joka puupiirustuksissaan usein kuvasi myös Portaan kylää. Salomaata seurasi Portaan piirustuskerhon lahjakas jäsen Pentti Hammarberg, joka 1970-luvulta lähtien järjesti kursseja kesäisin kylällä ja talvisin Forssassa. Portaan Akatemian nimissä toimineet kesäkurssit jatkuivat vuonna 1995 kymmenen vuoden tauon jälkeen taiteilija Tuomas Vesalan johdolla.