Kiltalogo

SUURLOUNAISHÄMÄLÄISEN KUVATAITEEN KOKOAVA VOIMA.
FORSSA •• TAMMELA • JOKIOINEN •• YPÄJÄ •• HUMPPILA • SOMERO • URJALA

 

Etusivu
Puheenjohtajan tervehdys
Killan hallitus
Jäseneksi Kiltaan - tue
yhdistyksen toimintaa

Killan taiteilijoita
Historiaa ja julkaisuja
Killan omat kokoelmat
Grafiikan paja
PC-ohjeistus
Taidelinkkejä
Palautelomake

TAPAHTUU
Tulevat näyttelyt, kurssit ym.
Aikaisempia tapahtumia
(sis. runsaasti kuvia)


Sivu päivitetty 17.7.2019

   
 

TAIDEALAN TIEDOTTEITA JA UUTISIA

NÄYTTELYTILAA PALVELUKAMMARISSA

Forssan Seudun Palvelukammariin ("Ystävän Kammari", Hämentie 5., p. 050 588 9644) kaivataan taidenäyttelyä. Siellä pidetään kuukaisittain vaihtuva näyttely ja syys-, loka- ja marraskuu olisi vapaana.

Ystävänkammarin toimintaa voi myös katsoa sivuilta www.ystavankammari.fi tai Facebookista Ystävän Kammari Forssa.


"ENTÄS JOS ESPANJAAN"

Ilkka Luoti kertoo 13.8. klo 18 grafiikanpajalla mahdollisuudesta majoittua ja työskennellä Espanjassa Alhama de Granadassa, idyllisessä vuoristokaupungissa. Työskentelyjakson aikana voi tehdä retkiä esim. Malagaan taidemuseoihin ja gallerioihin ja sitten taas palata maaseudun rauhaan maalaamaan.

Mahdollista on saada myös omia töitä esille Galleria el Ilessä.

Tule kysymään lisää !.


KUOSIKILPAILU

KUOSIKILPAILU STARTTAA
Forssan museo ja kuvataideyhdistys Kuhankosken Kilta ry järjestävät Kangastuksia! -taidekilpailun, jonka sydämessä on forssalaisen kuosiperinnön esiintuominen. Kilpailu on avoin kaikille kiinnostuneille. Kilpailuun toivotaan teoksia, joissa lähtökohtana on käytetty yhtä tai useampaa forssalaisen painokankaan kuosifragmenttia.

Kilpailussa on kaksi sarjaa: taide ja kaupunkitaide. Taide-sarjassa tekniikka, tyylilaji ja tarkempi teema ovat vapaita. Olennaista on se, että teos ottaa lähtökohdakseen kuosin digitaalisen tiedoston tai kuositilkun. Kaupunkitaide-sarjaan toivotaan luonnoksia kaupunkitilaan sijoitettavasta teoksesta, jossa kuosisisältö on mukana jollain tavalla.

Kilpailuaika on 4.6.-5.10.2019

Työt esitellään yleisölle Kangastuksia! -näyttelyssä 7.10 - 13.10.2019. Näyttelypaikasta tiedotetaan elo-syyskuussa. Näyttelyyn tarjotusta töistä kaksi palkitaan Museokortilla ja kunniakirjalla. Palkitut valitsee Kuhankosken Killan ja Forssan museon edustajat.

Digitaalisia materiaaleja on löydettävissä Forssan museon julkisista tietokannoista. Kuositilkkuja on haettavissa Forssan museolta aukioloaikaan.

Tarkemmat ohjeet ja linkit Forssan museon sivuilla.

TAUSTAA:
Forssan museo säilyttää kansallisesti ainutlaatuista teollisen painokankaan kokoelmaa. Forssaan perustettiin Suomen ensimmäinen teollinen kangaspaino vuonna 1861, ja kangasta painettiin Forssassa yli 140 vuoden ajan eri yritysnimien alaisuudessa. Museo edistää kuosiperinnön näkymistä kaupunkikuvassa ja huolehtii perinnön säilymisestä ja saavutettavuudesta.

Lisätiedot: Näyttelyn tuotanto / Kuhankosken Kilta: Marjut Leskinen, p. 0503032422

Kuosiaineisto ja tiedotus / Forssan museo: Kristiina Huttunen p. 0406721037


TYÖPAJATORSTAIT GRAFIIKAN PAJALLA

Forssan kuvataidekoululla (Wahreninkatu 13), grafiikan pajalla järjestetään torstaisin klo 16-20 killan jäsenille vapaamuotoisen toiminnan kokoontumisia, joissa syksystä 2017 alkaen on mm. piirretty ja maalattu elävää mallia. Sinne voi tulla juomaan kahvia ja keskustelemaan tai vain olemaan, tavoitteena on luoda pajasta kiltalaisten yhteinen työhuone-olohuone. Työpajassa voi tehdä myös omia töitä. Ohjattua työskentelyä tai opiskelua on joka kerta.

Yhteenvetoa Pajan tähänastisesta toiminnasta (2017-2019): PDF »


Hei kaikki
Torstaityöpaja jää nyt kesätauolle. Ja jatkuu taas syyskuussa. Suunnitelmissa on mm. öljyvärimaalausten kehystämisopastusta, ekspressiivisen taideterapian esittely, kotisivujen/käyntikorttien/c.v:n tekopaja ja ehkä elokuvailta... Jos sinulla on ideoita työpajakerroiksi, niin kerro. Kiitos osallistumisesta! Hyvää kesää ! t. Outi Rämö, p. 0400 869057

Tässä liitteenä tulee vielä ohjeita öljyväri- tai akryylimaalausten pohjustamisesta. Ensin liimauksesta:
"...Liimauksen voi tehdä esimerkiksi jänisliimasta tai liivatteesta. Nykyisin harva taiteilija enää käyttää jänisliimaa, mutta se on liimoista paras. Liivate toimii hyvin varsinkin puuvilla- ja pellavakankailla. Sekä jauhemainen liivate että levyt toimivat hyvin. Liivatelevyjä menee noin 5kpl litraan vettä, jauhetta 20-30g. Jänisliimaa sekoitetaan 50-80g litraa kohden. Jänisliima myydään kovina kiteinä, jotka pitää ensin liottaa yön yli runsaassa vedessä. Orgaanisten liimojen levityslämpötila on tärkeä. Mitä tiheämpi kangas, sen lämpimämpää liiman tulee olla: Pellavakankaalle: 45-50 astetta harvalle juuttikankaalle 30-35 astetta puuvillalle ja kovalevyille 60-65 astetta

Helpoin tapa on ostaa akrylaattia tai matta-mediumia (tarkoittaa samaa ainetta, mutta eri valmistajilla eri nimet) taidetarvikekaupasta. Valmis liima laimennetaan vedellä ohueksi (noin puolet vettä ja puolet liimaa) ja sivellään tasaisesti. Annetaan kuivua hyvin, mieluiten yön yli. Akrylaattia vastaa periaatteessa mikä tahansa puuliima. Varsinkin kovalevyille ja papereille se on ihan käyttökelpoinen. Liimauksen päälle voi levittää gesson, 2-3 kerrosta tai maalata suoraan liimatulle pohjalle. Pelkkää gessoa ei saisi käyttää ainakaan kangaspohjille, josta gesso valuu kankaan reijistä nurjalle puolelle haurastuttaen ajan myötä kankaan..." Alina Sinivaara


JOKIOISTEN TIETOTALOLLA NÄYTTELYAIKOJA VAPAANA

Jokioisten Tietotalon aulan näyttelytila Pehkosessa on vapaita aikoja vuonna 2019. Yleensä varaan tilan mielellään koko neljäksi viikoksi mutta lyhyemmätkin ajat käyvät. Neljän viikon hinta on 62 euroa sisältäen alvin. Ensimmäinen vapaa aika olisi vaikka heti 15.2. asti. Pehkonen on auki Tietotalon ovien mukaan eli pääsääntöiseti arkisin klo 7.30 - 16.15. Halutessa voi valvoa tilaa itse myös viikonloppuisin. Tilassa on seinillä vaijeriripustus.

Jos on kiinnostusta varata näyttelytilaa, ottakaa yhteyttä Stiina-Liisa Pirkkamaahan, p. 050 592 5863.


TAIDETTA JOKIOISTEN LEIVÄN KAHVIOISSA

Heinäkuusta 2017 alkaen Jokioisten Leivän kahvioisssa sekä Forssassa että Jokioisilla on voinut tutustua Killan jäsenten taiteeseen. Näyttelyt vaihtuvat kuukausittain.

Varauslistan ajantasainen tilanne: Vapaa 1.7.2019 alkaen! Kannattaa käyttää tämäkin mainio tilaisuus, sillä itse tila on ilmainen, provisio killalle myynnistä 10 %! Seinille on nyttemmin asennettu ripustusta helpottavat kiskot ja vaijerit, joten on helppo laittaa teoksia esille. Taiteilijat vastaavat itse ripustuksesta ja näyttelyn kunnosta koko näyttelyn ajan. Myös myynnistä ja tiedusteluista taiteilija vastaa itse sekä on yleisesti vastuussa teoksistaan. Kahvion henkilökunta ei saa ottaa rahaa vastaan, ei ole velvollinen valvoa näyttelyä tms.

Jos haluat töitäsi esille kahviloihin, ota yhteyttä näyttelykoordinaattori Taina Riittoon
[ yhteystiedot » ]


7.6. tutustuttiin virtuaalitodellisuuteen, mm. 3D-maalausohjelmaan Tilt Brush Oculus Rift -virtuaalilasien ja langattomien Oculus Touch-käsiohjaimien avulla. Virtuaalimaailmassa käyttäjä kokee vahvasti olevansa jossakin todellisessa tilassa, joka voi olla mitä tahansa sovellukseen on mallinnettu, tai 3D-kameroilla jossakin todellisessa paikassa kuvattu. Touch ohjaimet antavat mahdollisuuden käsitellä virtuaalimaailman kappaleita ja esim. Tilt Brush -sovelluksessa selata väri- ja työkalupalettia toisella kädellä ja maalata toisella. Tätä kaikkea ei ylipäätään voi mitenkään tyydyttävästi kuvata sanallisesti, vaan se on itse koettava! Immersio, eli "siellä olon tuntu" on parhaimmillaan todella vaikuttava. Tulet hämmästymään millä asteella kyseinen tekniikka on jo nyt!

Laitteiden ja ohjelmistojen esittelijänä toimii Harri Oinonen, jolta vinkki silmälasien käyttäjille, että sivuilta ulkonevat kehykset (oppaalla aluksi 13 cm leveät sangat, linssien tasosta mitattuna) ovat osoittautuneet silmikon päähän laittamisen ja pois saamisen kannalta hankaliksi, eli jos on mahdollisuus käyttää vaikka jotakin vanhoja enemmän pään myötäisiä laseja, tai jopa piilolinssejä, siitä on suurta apua - terveisin nimimerkki "toisella kerralla muoviset ysärisangat päässä virtuaalimaailmassa".

Virtuaalitodellisuutta pajalla

Linkki VR-sisältöihin, joista voi toki myös tehdä ehdotuksia, ainakin jonkin (mahdollisesti) myöhemmin uudelleen ohjelmassa olevan esittelytilaisuuden varalle »

Yhteystiedot »

Tilt Brush »

Oculus Rift »

Oculus Touch -ohjaimet käyttökuvassa »


VUODEN KILTALAINEN VALITTU

Vuosikokouksessa Killan sihteeri Aino Sallinen ilmoitti toimikautensa lopuksi ääntenlaskennan tuloksena, että vuoden kiltalaiseksi on valittu pj. Marjut Leskinen. Onnittelemme!


SKjL:n toiminnanjohtaja Harri Hirvonen luovutti vuosinäyttelyn 2017 avajaisssa 2.2. 70-vuotiaalle Kuhankosken Kilta ry:lle kunniakirjan tunnustuksena paikallistaiteen eteen tehdystä työstä.

Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys »


Forssan Lehti: Esko Aaltosen kulttuuripalkinto 2015 myönnettiin 25.9. Kuhankosken Killalle! »

Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys »


JÄSENALENNUS TAITEILIJATARVIKKEISTA

Kuhankosken Killan jäsenet saavat käsityökeskus Sigridin myymälästä 10% alennuksen yli 20 euron ostoksista ja 20% yli 50 euron hankinnoista.


 

Taina Riitto: Mielen kyynel - sielun kasvu (2016)

 

 

yllä
Taina Riiton "Mielen kyynel - sielun kasvu (2016)"